Trapp.pdf (PDF, 69 kB) eller Trapp - nynorskversjon.pdf (PDF, 68 kB)
Dette verktøyet blir beskrevet grundig i filmen Samarbeid ved skolefravær. Det kan brukes når eleven har behov for en plan for redusert oppmøte en periode, eller når eleven har hatt fravær over tid, og dere skal samarbeide for å hjelpe eleven i denne situasjonen. Hensikten med trappa er å avklare hva som er målet at eleven skal klare, mestre og trives med i en periode framover. Dere trenger ikke bruke vedlegget, dere kan godt tegne på blanke ark om dere heller vil det.
Noe av det viktigste å tenke på når man jobber med trapp er å starte lett nok, altså lage de første trinnene slik at man er nesten helt sikker på at eleven vil klare det. Det gjøres i dialog med eleven selv, og ved å bruke det eleven har plasser på grønt i kartleggingsskjemaet (PDF, 86 kB). Dette vil være enklere dersom eleven fremdeles er noe på skolen, og vanskeligere når eleven har vært fullstendig borte fra skolen over tid. I de tilfellene der eleven knapt har vært på skolen på mange uker, måneder eller år, må man kanskje tenke alternativt. Kanskje skjer ikke første trinn fysisk på skolen i det hele tatt, men er likevel noe eleven kan klare som kan gi håp om å komme seg videre opp trappen etter hvert.
Dere kan starte med å finne ut om dere har et felles mål som kan stå på øverste trinn. Husk også at man ikke kan ta det som en selvfølge at eleven har «tilbake på skolen som normalt» som eget mål. Det kan være bedre å sette som mål at eleven «har en meningsfull og god hverdag med noe skole» eller «har det bra». Alternativet kan være å sjekke om eleven har noen målsettinger lenger framme i tid. For eksempel ved å spørre «Hvordan ønsker du at livet ditt skal være når du er 25 år?» for å se om eleven har drømmer om utdanning og jobb som kan gi kraft i denne prosessen.
Det er ofte vanskelig for voksne å ikke oppmuntre eleven til å klare mer enn det man har avtalt dersom eleven klarer å gjennomføre disse trinnene. Det er vanligvis lurt å ikke gjøre det selv om det ser ut som eleven har det bra og kan tole litt til. Det er viktig å etablere tillit til at det er det avtalte man skal gjennomføre, - ikke mer. Og når vi ser eleven mestre kan det handle om at eleven maskerer i situasjonen. Så forsøk å holde det til avtalen.
Dersom eleven selv gir uttrykk for å ønske å være med på mer er det greit, men eleven kan gå tilbake til avtalt innhold om det likevel kjentes bedre.