Ny tiltakspakke for å redusere skolefravær

Vi lanserer nå konkrete tips til skolene for å skape et trygt miljø og forebygge skolefravær blant elever med høyere risiko.

Tre damer sitter i et klasserom foran videokameraer. - Klikk for stort bilete

Livet&Sånn har fått gode tilbakemeldinger på Tiltakspakke Mobbing, og nå er også Tiltakspakke Skolefravær lansert. Her får skoler helt konkrete tips om hvordan man kan forebygge ved å skape et trygt og godt skolemiljø også for elever med høyere risiko for å utvikle skolefravær.

Nevrodivergente elever er spesielt utsatt for å utvikle skolefravær, og det er så mye vi kan gjøre forebyggende, også på universelt nivå, for å gi disse elevene bedre vilkår for å få dekt sine grunnleggende behov i skolen!, sier prosjektleder Anne-Hilde Lystad i Livet&Sånn. - I denne tiltakspakken er det derfor laget et eget personalkurs som handler om hvordan skoler, og barnehager, kan legge bedre til rette for disse elevene. Det handler blant annet om bruk av struktur, visuell støtte, tiltak for å hjelpe når sanseinntrykk blir overveldende og mer.

Illustrasjon med teksten "Borte fra skolen" - Klikk for stort bilete

Tiltakspakken består av tre filmbaserte kurs. De to første handler om forebygging og brukes i personalgrupper og det siste kan brukes sammen med foreldre til elever som har utviklet skolefravær. I tillegg er det utviklet verktøy som kan brukes til kartlegging og tiltak, helst før skolefravær er etablert.

- Vi som har jobbet lenge i dette feltet vet hvor vanskelig det kan være å reetablere tillit og få elever tilbake til skolen når fravær først er etablert, derfor er det så viktig å ta det på alvor med en gang foreldre forteller at de er bekymret for at eleven ikke har det bra på skolen. Også når det ser ut som alt er bra når eleven først er der, sier Lystad.

Tiltakspakken er utviklet i Pedagogisk Fagsenter i Ålesund kommune av Lena Maria Silva Giske Leira og Elisabeth Halsebakke jobber i Grunnskoleteamet, Kristin Valderhaug Martinsen som er psykologspesialist i PPT og Anne-Hilde Lystad. Også mobbeombud i Møre og Romsdal Kristin Øksenvåg har bidratt i arbeidet. I filmkursene er også mobbeforsker Maiken Marie Jordal og Silje Netland i Rom for Mestring og Utvikling med.