
I utgangspunktet kan hvem som helst utvikle skolefravær, men undersøkelser viser at elever med bekymringsfullt skolefravær oftere enn gjennomsnittet har opplevd mobbing. Også nevrodivergente elever, altså elever med ulike diagnoser som ADHD, autisme, Tourettes og andre, har større risiko for å utvikle skolefravær. God forebygging handler derfor i stor grad om det systematiske arbeidet med å skape trygge, gode skolemiljø. Vi anbefaler at dere bruker Tiltakspakke mobbing, og spesielt personalkursene Aktivitetsplikten i praksis, for å jobbe systematisk med det psykososiale læringsmiljøet.
Nevrodivergente elever
Fordi nevrodivergente elever har høyere risiko for å utvikle skolefravær, har vi laget et personalkurs for å hjelpe skoler, SFO og barnehager å legge opp hverdagen slik at nevrodivergente får dekt flere av sine behov. Mange jobber godt med individuell tilrettelegging for elever man vet har slike diagnoser, men en god del elever blir diagnostisert først etter at de har fått stort fravær. Med de relativt enkle, konkrete grepene vi foreslår vil mange klare seg bedre i hverdagen, fordi disse grepene kompenserer for noe av det de strever med.
Vi har kalt filmen universell utforming for nevrodivergente elever selv om dette pr i dag ikke er inkludert i lovverket om universell utforming. Når så mange nevrodivergente opplever å ikke klare å delta i skolehverdagen mener vi det likevel er viktig at skolene kommer i gang med slik forebygging fort. Sett av en time i personalgruppa og bruk filmen som personalkurs:
Inne på Visuell støtte finner dere materiell som kan skrives ut og brukes gratis.
Hvordan kan vi oppdage tidlige tegn på at eleven trenger hjelp?
Alle som jobber i skole bør ha oppdatert kunnskap og god forståelse om skolefravær. En god start er å bruke denne filmen sammen som personalkurs. Sett av en time, skriv ut de to vedleggene under, paus filmen etter instruksjoner, gjør oppgavene sammen og gå videre med filmen uten å oppsummere oppgavene.
I tillegg til å bruke disse to personalkursene og jobbe forebyggende også med trygt og godt skolemiljø, er det viktig at alle skoler registrerer og følger opp fravær slik Udir til enhver tid anbefaler.
Skolene bør også årlig minne foreldre om å ta tidlig kontakt dersom de ser tegn som gjør dem bekymret, slik at skolen kan kalle inn til kartleggingssamtale.